Acasa Avize de forta majora si certificate de origine
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4
Slideshow Image 5
Certificari PDF Imprimare Email
Scris de Robert Mazilu   

Avize de forta majora

Forta majora, ca o definitie relativ generala, semnifica acel eveniment exterior, independent de vointa vreunei persoane implicata in raportul juridic, intervenit dupa nasterea obligatiei, imprevizibil si insurmontabil, care face imposibila executarea obligatiei si care inlatura raspunderea debitorului fata de creditor. Trebuie precizat, inca de la inceput, ca forta majora nu trebuie expres prevazuta pentru a putea fi invocata intr-un raport juridic. Prin urmare, forta majora este admisibila nu datorita unui text ca atare, ci datorita situarii sale intre institutiile generale ale dreptului, fundamentata pe principii unanim recunoscute in toate sistemele juridice. 

Certificate de origine 


Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, certificatele de origine folosite pana in momentul respectiv (formularul roz) si-au pierdut valabilitatea, fiind inlocuite cu noile formulare de Certificate de Origine universale, atestand originea Comunitatii Europene, cu tara de origine specifica Romania, seturi cu trei file de culori diferite si cu filigran pe prima fila, conform Reglementarii CEE nr. 2454 / 1993 a Comisiei din 02.07.1993 privind dispozitii de aplicare a Regl. CEE nr. 2913 / 92 a Consiliului de stabilire a Codului Vamal Comunitar.

In baza temeiului legal conferit de Decretul-Lege 130/1990, doar Camera de Comert si Industrie a Romaniei este abilitata sa emita "certificate de origine pentru marfurile romanesti la export".

Astfel, la sediul nostru va stau la dispozitie noile formulare de Certificat de Origine, impreuna cu Ghidul de completare a acestora, realizat dupa instructiunile practicate si de alte CCI nationale din tarile UE, in concordanta cu reglementarile internationale si cu Normele ICC de la Paris (Camera Internationala de Comert).

Noile formulare de Certificat de Origine se folosesc si in cadrul programelor cu finantare europeana pentru atestarea originii romanesti a produselor utilizate si acceptate de finantatori.

 
Copyright © 2018 Camera de Comert, Industrie si Agricultura Vrancea. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.
 
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4
Slideshow Image 5