Acasa Judetul Vrancea
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4
Slideshow Image 5
Judetul Vrancea PDF Imprimare Email
Scris de Robert Mazilu   

Judetul Vrancea - CCIA VranceaScurta descriere a economiei judetului Vrancea

Judetul Vrancea are o industrie diversificata, in care ponderea o detin industria textila si a confectiilor (aproape 50% din totalul productiei, dar si 50% din totalul de resurse umane angajate), alimentara si a bauturilor (aproape 20% din total industrie si angajeaza 30% din total resurse umane), productia de mobilier, industria celulozei, hartiei si cartonului, industria de masini si echipamente, industria de aparataj electric.
    Configuratia reliefului si bogatia padunilor favorizeaza cresterea animalelor, in special a ovinelor si a bovinelor, activitate ce asigura materia prima pentru industria alimentara.
      Sectoarele dominante ale judetului sunt si cele competitive pe piata internationala - balanta comerciala a judetului este coerentacu structura productiei industriale si cu numarul de salariati din industrie. Industria textila si de confectii este puternic orientata spre export - 90% din exporturile judetului fiind reprezentate de confectii. Un alt sector competitiv este cel al industriei lemnului, care detine 31% din restul exporturilor.
       Industria alimentara este inca orientata spre piata nationala, desi este una dintre industriile competitive ale judetului. Ea se dezvolta cu precadere in mediul rural, valorificandu-se astfel resursele umane din aceasta zona a judetului. Dintre cele 20 de firme prezente in Topul firmelor judetene (2007), 8  se afla in mediul rural. O serie de firme s-au orientat spre nise de piata inovatoare, cu potential de crestere ridicat, cum este productia industriala a produselor alimentare traditionale.
       In ceea ce priveste industria vinului, din cele 16 mari firme de vinificatie din România, 3 sunt localizate in Vrancea, lucru care reflecta puternica reprezentare a potentialului vinicol in acest judet. In Vrancea s-au infiintat 12 noi combinate de vinificatie cu sprijinul programului SAPARD. 
    In ultimii ani, in Vrancea se observa o dezvoltare accentuata a etno-turismului si a agro-turismului. Peisajele deosebite si traditiile pastrate in satele din zona de munte ofera posibilitatea petrecerii vacantelor unui numar mare de turisti în pensiuni si moteluri.
     Intre anii 1991 si 2006 s-au inregistrat in Vrancea 443 de societati cu participare straina, judetul detinând astfel 0,3% din totalul national. Valoarea capitalului strain investit in judet a fost de 18,565 milioane de euro, reprezentand 0.1% din totalul investitiilor straine in Romania.

 
Copyright © 2018 Camera de Comert, Industrie si Agricultura Vrancea. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.
 
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4
Slideshow Image 5